2018 Senesinde Tasarım İsmi Altında Yapılmış Vahim Şeyler

2018 Senesinde Tasarım İsmi Altında Yapılmış Vahim Şeyler
2018 seneyi tasarım açısından çok da parlak geçmedi. Tasarımcılar SUV’leri kunduza çevirip telefonları esrarengiz biçimlere soktular ama senenin en büyük tasarım meseleleri yeniden de bunlar değildi.

Her sene yeni mahsuller çıkıyor, daha önceki mahsullerin de yeni serileri ve yenilenmiş halleri karşımıza çıkıyor. Kimilerini çok hoşlanıyoruz, kimilerinden ise nefret ediyoruz. Temel tasarım kabahatleri ise genel olarak fark etmediğimiz ya da fark edip önem vermediğimiz yerlerde işleniyor.

1- Apple’ın Kulaklık Bıdısı

Apple’ın kulaklık girişi olmayan telefonları için üretilen bu dongle, BlueTooth olmayan kulaklıkların kullanımı için üretildi. Kendisi aralıksız düşüp kaybolması ve kırılmasıyla bol bol asap bozan bir varlık, aynı zamanda da Best Buy’ın en iyi performans gösteren mahsulü. Bunu her kaybettiğinizde Apple, 9 dolara yenisini satıyor. Apple’ın seneler evvel vermiş olduğu kulaklık girişi tasarımı kararı hala can sıkmaya devam ediyor.

Bir de Dongle için Türkçe bir karşılık bulmalıyız.

İnsanlar ayrıca Apple ekranlarının on yıldır sağlamlığının çoğalmamasından davacılar. Genel olarak kırılan ve çatlayan ekranlar büyük bir mesele olarak gösteriliyor.

2- Google Chrome’a Lüzumlu Giriş

Ekipman problemi bir mevzu, yazılım problemi başka bir mevzu. Google’ın tarayıcısı Chrome’u artık Google kimliğinize otomatik olarak giriş yapmadan kullanamıyorsunuz. Google servisleriyle tarayıcı etkinliğiniz arasındaki o bariyerin ortadan kalkmasına neden olan, ciddi bir tasarım farklılığı bu.

3- T-Mobile’ın Nitelik Çakallığı

T-Mobile bir GSM cerrahı. Sahtekarlık suratından 40 milyon dolar ceza ödediler. T-Mobile kullanıcıları birini aradığında ve hat düşmediğinde insanlara sahte bir çalıyor sesi dinleten T-Mobile, “Biz irtibat sağladık, karşısı açmadı.” izlenimi vermeye çalışıyordu.

4- Alexa’nın Joker’e Bağlaması

Tasarımda yapılan bir kusur da Amazon Alexa’ya ait. Son yarıyılda muhtelif yargılamalar ile karşı karşıya kalan Alexa’nın tasarımındaki yanılgı, Alexa’nın durduk yere gülmesine neden oluyordu. Amazon daha sonra bu meseleyi düzelttiklerine söyledi. Robota neden gülme özelliği koyduklarını ise kimse söylemedi. Temel ehemmiyetlisi ise uslu asistanın hünerleri ile onları gördüğümüz biçimi arasındaki farkı ortaya koymuş oldu.

5- Onlar Nasıl Logo?

Trump yönetimi çok tartışılıyor. Yine seçilmek isteyen Trump’ın kampanyası için hazırlanan görseller ve Trump’ın eşi Melanie Trump tarafından, “Be Best En İyisi Ol” teşebbüsü için bizzat planlanan logolar oldukça alay mevzusu olmuştu. Trump’ın Kim Jong-un ile olan görüşmesi hatırasına basılan paralar ise Kuzey Koreli diktatöre methiye olarak görülmüş ve ağır biçimde tenkit etilmişti.

6- Amerika Birleşik Devletleri Tercih Pusulaları

2018 ara yarıyıl tercihleri için hazırlanan pusulalar o kadar makûs planlanmış bir sisteme sahip ki, Florida’da insanların %3.7’si, öteki tüm evreleri bitirmesine karşın senatör tercihinde rey verememiş. Bunun sebebi de makûs planlanan rey pusulasında senatör tercihi için rey verilecek alanın anekdotlar ve ihtarlar arasında kalmış olması. Eyalette rey farkının yalnızca 15,037 olduğunu andırdırmakta fayda var, başka bir deyişle bu rey farkı çok büyük tesirlere neden olabilir. Bir de orada tercih sistemi bizdeki gibi değil. 

Kaynak : https://www.fastcompany.com/90281011/the-worst-design-crimes-of-2018