Çinli Akademisyenlere Göre İngilizce Dil Değil, Çince’nin Bir Lehçesi

Çinli Akademisyenlere Göre İngilizce Dil Değil, Çince’nin Bir Lehçesi

Çin’de bir grup akademisyenlerden oluşan Dünya Uygarlıkları Araştırma Derneği, 15. asırdan evvel Avrupa’nın bir tarihi olmadığına inanıyor. Shakespeare’in okuma yazma öğrenmediğine ve yapıtlarını başkasına yazdırdığına inanan tahlilciler, İngilizce’nin Çince’nin bir lehçesi olduğunu öne sürdü. 

Çin’in başkenti Pekin’de ilk kere tertip edilen Beynelmilel Eğitim Doruğu’nde konuşan analistlere göre Avrupa dillerinin atası, Çin’in ana dili olan Mandarin dili. 

Sina Online’a konuşan dernek başkan yardımcısı, bu vaziyete kanıt olarak da ‘sarıYellow’ kelimesini gösterdi. Bu rengin adının güzde dökülen yapraklardan geldiğini ve Mandarin’deki yaprak dökülmesi sözcüğü ile aynı fonetiğe sahip olduğunu söylüyor. 

Dernek başkan yardımcısı, dükkan ve çekirdek gibi başka kelimelerin de eş olduğunu söyleyerek İngilizce’yi Çince’nin lehçesi olarak söyledi. 

Analistlere göre ayrıca Mandarin ve İngilizce muhtelif ödünç kelimeler de barındırıyor. Misalin ilk olarak Çince aracılığıyla İngilizce’ye geçen Ketçap daha sonra ülkeye ticaret ilişkileri ile geri döndü. 

Dilbilimciler değişik düşünüyor

ingilizce

Dilbilimcilere göre İngilizce, adaya Anglo Sakson meskencilerin getirdiği bir Batı Cermen dili. Haliyle de bu dil ilk olarak Proto-Hint Avrupa dilleri isimli bir gruba dahil.

Dernek başkan yardımcısı Zhai, Shakespeare’in okuma yazma öğrenmediğini ve yapıtlarını Samuel Johnson’ın yazdığını iddia ediyor. Avrupa’nın Çin tarihine katlanan antik Mısır, Yunan ve Roma medenilik tarihini kullandığını iddia eden Zhai, “15. ve 16. asırlardan evvel Avrupa’nın tarihi yoktu, yalnızca mitleri ve efsaneleri var” dedi. 

Daha evvel de Heribert İllig Avrupa tarihi mevzusunda kuşkular ortaya sunmuştu. Kutsal Roma İmparatoru III. Otto’nun 614-911 seneleri arasını “uydurduğunu” korunan kuram daha sonra çürütülmüştü. 

Öte yandan Çin’in milli kültür siyasetinde, ülkede konuşulan Türkçe lehçeleri ve öbür dilleri de Mandarin’in bir lehçesi olarak kabul eder.