Türkiye’nin Yeni Uyduları Türksat 5A ve Türksat 5B’nin Fırlatma Tarihi Söylendi

Türkiye’nin Yeni Uyduları Türksat 5A ve Türksat 5B’nin Fırlatma Tarihi Söylendi
Türksat uydularının yeni modelleri 2020 ve 2021 seneleri arasında fırlatılacak. Ayrıca, tamamen yerli olacak Türksat 6A’nın da yakın tarihte bitirilmesi bekleniyor.

Dünyadaki uydu ekosisteminin en popüler fuar alanlarından olan Evrensel Satellite Show, kapılarını dördüncü kez Türkiye’de açtı. 1 ila 3 Kasım tarihleri arasında hakikatleşen fuar, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nin bağlantı sponsorluğu altında reelleşti. Türksat’ın stratejik partner olarak yer aldığı fuarda, T.C Eriştirme ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan canlı yayınla bağlanarak bir konuşma reelleştirdi. Bu konuşma dışında, T.C Eriştirme ve Altyapı Bakan Takviyecisi Enver İskur, İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdür Takviyeci Murat Akgüç ve RTÜK Başkanvekili Esat Çıplakgibi adlar fuarda yer aldı.

Canlı yayınla görüşme yapan Turhan, “Uydu ve yayıncılık alanındaki çalışmalara büyük umursuyoruz. Bu sebeple vizyonla ilk ulusal haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı yer olarak imal ediyoruz. 6A uydumuz, Ankara – Kahramankazan’daki kuruluşlarımızda tamamen yerli olarak kendi mühendizlerimizle hakikatleştiriliyor. Türksat 5A ve 5B uygularımız ise ülkemize dünya üzerinde daha geniş bir alanda uydu yayını yapma ihtimali sağlayacak. Airbus Defence and Space şirketiyle geçen yıl yaptığımız kontrat çerçevesinde Türksat 5A ve 5B uydularımızın yapımı da süratla devam ediyor. Şu anda uydular en son kritik gözden geçirme düzeyinde. Türksat 5A’ı 2020 senesinde, Türksat 5B’yi de 2021 senesinde uzaya fırlatmayı kastediyoruz” diyerek uydu dünyasında merak edilen sorularını cevapladı.

Yerli Uydu Türksat 6A’nın Üretimi 2020’de Bitirilecek

Turhan’ın söylemelerinin ardından laf alan Eriştirme ve Altyapı Bakan Takviyecisi Enver İskurt ise, yaptığı söylemede, “Uydu maceramız Türksat’ın Gölbaşı Yerleşkesi’nde 1978 senesinde kurulan ilk yer istasyonu AKA-1 ile INTELSAT üzerinden Atlantik Bölgesi uyduları kullanılarak 3 ülke ile haberleşme sağlanmasıyla başladı. 11 Ağustos 1994’te nihayet Türkiye de uzaydaki parasal varlığına kavuştu. Ülkemizin ilk uydusu Türksat 1B, Fransız Guyanası’ndan fırlatılarak uzaydaki yolculuğumuz başladı. 1996 senesinde ise Türksat 1C uydusunun fırlatılmasıyla uydu filomuz kuvvetlendi. 2001 senesinde fırlatılan Türksat 2A uydusu ile Türkiye, uydu firma hüneri olan ülkeler arasında yer aldı. Bugün ne mutlu ki Türksat 3 haberleşme ve 3 gözlem uydusundan oluşan uydu filosuyla dünya liginde yer alıyor. Ulusal uydu ekosistemimizin geliştirilmesi, uzay ve uydu teknolojilerinin altyapısının kurulması için çalışıyoruz. Uzay Sistemleri ve Test Merkezi’nde Türksat 6A uydumuzun üretim çalışmalarını sürdürüyoruz. Emelimiz 2020 senesinin sonunda Türksat 6A’nın yapımını bitirmek” dedi.

Sektör, son senelerde yavaş yavaş internete doğru kaysa da nitelikli hizmet veren uydular her zaman işimize yarayacaktır.